WordPress е безплатна и мощна система за управление на съдържание.

Базирана на PHP и MySQL, системата се използва в почти 30% от най-големите и популярни топ 10 милиона сайта към януари 2018 година и най-популярната и използвана CMS система в света, използвана в над 60 милиона уеб сайта. Някои популярни компании, които използват системата са Ройтерс, CNN, CBS, BBC, Sony и Volkswagen, като се смята, че почти половината от всички блогове в Интернет се управляват с нейна помощ.

WordPress предлага интуитивен административен интерфейс, който позволява, както на професионалисти, така и на обикновенни потребители да редактират и създават съдържание в професионални Интернет сайтове.

Системата се класифицира, като безплатен софтуер с отворен код (FOSS), което означава, че всеки е свободен да я използва, копира, изучава и променя по всякакъв начин, като сорс-кода е свободно споделен, което е причина да се използва и разработва от повече хора, развивайки системата до много високо ниво.

История

WordPress е наследник на B2/cafelog, или по позната, като b2 или cafelog, като нейните инсталирани версии са около 2000 към май 2003 година. Системата е написана на PHP и използва база данни MySQL от Мишел Валдриджи, който сега е разработчик за WordPress.
Въпреки, че WordPress се води официален наследник, друг проект с име b2evolution е също в активна разработка.

Системата за пръв път се появява през 2003 с обединените усилия на Мат Муленвег и Майк Литъл а името WordPress е предложено от Кристин Тремуле, приятелка на Муленвег.

Шаблони

Потребителите на WordPress, бига могли да инсталират и превключват много различни шаблони, което им позволява лесно да променят визията и функционалността на даден уеб сайт, без да се налага писането на програмен код. Всеки уеб сайт под WordPress изисква да има поне един инсталиран шаблон, структуриран по стандартите на системата за PHP, HTML и CSS.